Als je denkt klaar te zijn met je werk wanneer je een applicatie of website hebt gebouwd heb je het mis. Een website of applicatie is namelijk nooit af, zelfs niet als deze al live staat. Na de live-gang blijf je er mee bezig want je maakt niet één geniale eerste versie, nee je blijft het resultaat steeds door ontwikkelen en optimaliseren op basis van gebruikersinzichten. Optimaliseren kan veel tijd en geld kosten. Zorg er daarom voor dat je dit efficiënt doet.

Applicatie

Stap één is een applicatie realiseren en stap twee is deze onderhouden. Hiervoor moet je wel gestructureerd werken, secuur zijn, een hoog analytisch vermogen hebben en vooruitdenken. Dat zijn namelijk belangrijke speerpunten die voor een goede optimalisatie zorgen. Je komt zoveel verschillende data punten tegen die je aggregeert en waar je uiteindelijk verbanden uit moet trekken. Je moet je goede verstand gebruiken bij de optimalisatie. Uiteindelijk gaat het er namelijk niet om hoe mooi een applicatie er uit ziet maar wordt de kwaliteit van al het werk gemeten aan de hand van harde data. Je optimaliseert om een bepaalde situatie te voorkomen en de harde data up to date te houden. Niks is fijner dan een applicatie te ontwikkelen en onderhouden die snel reageert, geen fouten bevat en goed draait.

Je gaat voor tevreden bezoekers wanneer je een applicatie ontwikkelt. Deze krijg je door alle fouten te ontdekken en te verbeteren. Door zo veel mogelijk informatie in één keer op te halen vermijd je dubbele calls. Zo zorg je er voor dat je extra lage webrequests richting de webserver en database krijgt. Hoe minder webrequests, des te minder de druk is waardoor je meer tijd hebt om ook nog andere requests af te handelen. Daarnaast is het niet alleen handig voor de makers maar ook voor de bezoekers. Het zorgt er namelijk voor dat de applicatie sneller werkt en bezoekers minder snel afhaken.

Doordat er vaak geen goede testronde wordt gelopen, werkt de app anders dan je denkt. Bij meerdere bezoekers kan de laadtijd namelijk ineens enorm toenemen zonder dat je het weet. Door Stackify te gebruiken kun jij na de live-gang alles goed bijhouden. Stackify is een applicatie performance monitor software waarmee alle applicaties overzichtelijk in de gaten worden gehouden. Zo zie je welke requests er worden gedaan naar de website, hoe lang het duurt, welke achterliggende code er mee wordt opgeroepen en welke calls er worden gemaakt. Alle informatie die je dus nodig hebt voor de optimalisatie heb je dan makkelijk bij de hand. Zo ben je altijd up to date en kan je de pijnpunten zien in je software laag.

Een goede optimalisatie hangt dus af van meerdere aspecten. Heb jij hulp nodig voor de optimalisatie van jouw applicatie? Of wil jij graag een nieuwe applicatie laten ontwikkelen? Onze medewerkers staan je graag te woord.

Terug naar de blog

Leon Buiting

Mijn naam is Leon Buiting en ik ben mede-eigenaar van NowOnline. Ik adviseer graag met mijn creatieve ideeën en bespreek de technische mogelijkheden met de klant. Vervolgens vertaal ik dit samen met het team naar een sterk concept & design. Na oplevering zal ik samen met de klant verder optimaliseren om resultaten te vergroten.